Rock je rug!

July 2018

Onze wervelkolom en de Dai Mai meridiaan (gordelmeridiaan)

Hij lijkt een beetje op een slang of een S. Rond bovenin, hol in het lendengebied en weer rond op het sacrum. Deze vorm zorgt voor flexibiliteit, niet alleen van je lichaam maar ook flexibiliteit van je geest. Dus als iemand zegt: ga eens rechtop zitten, dan is dat eenvoudigweg niet mogelijk, maar ook niet wenselijk.

Het lendengebied is de verbinding tussen boven en beneden. De meeste rugklachten ontstaan hier. Deels omdat we van hieruit te veel buigen, in plaats vanuit onze heupen, maar ook emoties kunnen de boel hier op slot zetten.

De Dai Mai meridiaan is de enige meridiaan die een horizontaal verloop heeft, hij is een van de acht buitengewone meridianen. Hij deelt ons lichaam in 2 helften en harmoniseert boven en beneden. De Dai Mai stroomt door het middel en beïnvloedt daarmee onze heupen en de beenmeridianen. Hij ondersteunt dus de lever/galblaasmeridiaan en de maag/milt- en niermeridiaan en kan worden gebruikt ter ondersteuning van deze meridianen.

Symptomen van een verstoring in deze meridiaan kunnen zijn: koude benen en voeten, paarse voeten of gespannen beenspieren, een koude rug (alsof men in water zit), pijn van het middel of de middenrug die uitstraalt naar de buik, zwakte van de onderste ledematen en oedeem. Als de Dai Mai te slap is, dus te weinig energie heeft, dan kunnen de organen/wervels gaan zakken en kunnen er hernia’s ontstaan.

In de video zie je een basis techniek om de energie in de onderrug weer in beweging te zetten en de onderrug te ontspannen. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om goede buik- rug en core oefeningen te doen. Dus…. Rock je rug!