Buik

Organen en emoties

Chi Nei Tsang is een zeer oude vorm van diepe buik (orgaan) massage uit Taoïstisch China. Letterlijk betekent Chi Nei Tsang “het bewerken van de energie van de interne organen”.

Volgens de Taoïsten start het leven vanuit de navel. Via de navelstreng ontvangt de foetus in de baarmoeder bloed, voeding en zuurstof en ook de afvalstoffen worden langs deze weg geëlimineerd. Ook na de geboorte ontgiften organen zich langs deze weg.

Onze buikorganen verteren echter niet alleen voedsel. Zij verteren ook onze emoties en gedachten. Ieder orgaan heeft haar eigen emotionele functie. Bijvoorbeeld de emotie verdriet, deze is gekoppeld aan onze longen en het piekeren aan onze milt, de angst hoort bij de nieren. Vreugde hoort bij ons hart en frustratie bij de lever.

Wanneer onze organen stress en emoties niet kunnen verwerken, stagneert de energiestroom, met als gevolg fysieke en mentale klachten.

Behandeling

Orgaanmassage maakt de buik op een diepe en intense manier vrij van blokkades. Er komt weer ruimte tussen de organen waardoor zij hun oorspronkelijke beweeglijkheid terugkrijgen, weer beter kunnen gaan functioneren en waardoor afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. 

Net als bij een Shiatsu behandeling, wordt Chi Nei Tsang gegeven op een traditioneel Japans matras op de grond. Anders dan bij Shiatsu, waarbij de klant geheel gekleed blijft, wordt hierbij de buik ontbloot en wordt er (een beetje)olie gebruikt.

De behandeling van blokkades in de buik kan gevoelig of soms zelfs pijnlijk zijn. Door juiste en diepe ademhaling kan het lichaam echter ontspannen en lost de gevoeligheid zich snel op.

Chinese buikmassage wordt vaak in combinatie met de Shiatsu behandeling toegepast, maar kan ook als zelfstandige behandeling worden gegeven.