Adem

en beweeg

Oefeningen voor de longmeridiaan

De longmeridiaan hoort bij het element metaal en is geassocieerd aan de herfst. In de TCG heerst de longmeridiaan over onze huid en daarmee ook over onze immuniteit. De longen zijn ook de fysieke barriere tussen ons en onze omgeving. Omdat ze hoog in het lichaam liggen, zijn ze dus het snelste vatbaar voor verkoudheid en griep.

Aan het uiteinde van ons sleutelbeen voel je een groeve, 1 duimbreedte naar beneden begint de longmeridiaan. Verder loopt hij langs de binnenzijde langs de biceps naar het midden en van daaruit over de binnenkant, via de pols naar onze duimnagel, waar hij eindigt.

De longmeridiaan ondersteunt het hart en het pericard bij de circulatie van bloed, energie en zuurstof. Hij zorgt ervoor dat deze kunnen dalen. Omdat op dit moment de Covid toch weer toeneemt, zijn dit goede oefeningen om juist deze meridiaan te strekken en te voeden.

Om te beginnen is de oefening op onderstaand plaatje heel lekker. Deze komt uit de Zhineng Qigong.

Je strekt je armen, zonder kracht, en je stelt je voor dat ze steeds verder naar buiten gaan. Flex vervolgens je handpalmen en draai ze naar voren, naar boven, naar achteren en naar onderen. En weer terug. Zo vaak als goed voelt. Op deze manier open je alle meridianen die door de armen lopen, dus ook de longmeridiaan.

 

Oefening 2 komt uit de DO IN van de 5 elementen.

Je haakt je duimen achter je lichaam in elkaar. Vervolgens buig je het bovenlichaam langzaam naar voren en naar beneden, totdat je een strekking voelt. Blijf hier enige ademhalingen. Probeer zo rustig en diep als mogelijk te ademen.

 

Op de voet bevinden zich de reflexzones van de longen. Deze kun je makkelijk zelf masseren. Leg je duim op de zone en geef lichte druk. Bewerk zo de hele zone.

De reflexzones van de longen ligt op de bal van je voet. Links is linker long, rechts is rechter long. Je kunt de longzones ook bereiken via de vier gootjes tussen de middenvoetsbeentjes op de bovenkant van de voeten.

In de handpalm liggen de longzones op je muis-duim gebied en net onder je middel- en ringvinger.

Geef zachte druk met je duimen en masseer zo het hele gebied.

 

Ben je niet zeker of heb je erge klachten? Raadpleeg dan altijd een arts. Dit zijn slechts tips ter preventieve of ondersteuning bij klachten. Of maak eens een afspraak bij een voetreflex of Shiatsu therapeut.