TCG

Traditionele Chinese Geneeskunde

We weten niet precies  hoe oud de TCG al is. Sommige hebben het over 2000 jaar, weer anderen over meer dan 4000 jaar. Feit is, dat het nog steeds heel erg van deze tijd is en dat we de zienswijze van de TCG nu meer nodig hebben dan ooit. TCG is een verzamelnaam voor diverse genees- en behandelwijzen die in China toegepast worden. Naast Shiatsu kennen we acupunctuur, Chinese kruiden, voeding en Qi-gong.

De Chinezen zijn ooit begonnen om de mens te bestuderen aan de hand van de natuur. Eenvoudigweg omdat er toen geen ander vergelijkingsmateriaal was. En het was, en is voor mij iedere dag weer, een verwondering hoe zeer de mens gelijk is aan de natuur.

TCG heeft als uitgangspunt een goede gezondheid. Pijn en ziekte zien ze als een teken dat ons lichaam, en onze geest, uit balans zijn. Het doel van een TCG-therapeut is dan ook herstel van het evenwicht. 

Volgens de TCG stroomt onze Qi (energie) in meridianen (kanalen) door ons lichaam. Pijn of ziekte worden veroorzaakt door een verstoring in deze Qi-stroom. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan en ziekte ontstaat doordat de Qi in dit orgaan uit balans is. Shiatsu (en alle bovengenoemde behandelwijzen) kunnen deze verstoringen verminderen of opheffen zodat de Qi weer vrij door de meridianen kan stromen. Het lichaam kan herstellen, zowel op fysiek als op mentaal en emotioneel niveau. De mens voelt zich weer in balans, gezond en vitaal.

De basis van TCG is het Yin en Yang. Deze worden verder onderverdeeld in de leer van de Vijf Elementen, een belangrijk principe in de TCG. Uitgangspunt is dat alles altijd in beweging is en dat het elkaar beïnvloed. Alles staat met elkaar in verbinding, het voedt elkaar, het controleert elkaar. De Vijf Elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De Chinese term voor de Vijf Elementen is Wu Xing. Wu betekent "vijf"en Xing "lopen" of "bewegen".

Het enige constante is de verandering

en voor de mens is het een hele uitdaging om mee te blijven bewegen met die veranderingen en toch dicht bij zichzelf te blijven, zonder de bodem onder zijn voeten te verliezen.

Hout staat voor een fase van groei en wordt geassocieerd met de Lente en de Puberteit. Deze energie wil vrij in alle richtingen kunnen stromen.

Vuur staat voor de fase waarin alles zijn hoogtepunt heeft bereikt, manifestatie. Deze fase wordt geassocieerd met de Zomer en het jong-volwassen-zijn.

Aarde is het stabiele midden, het genieten van wat gemanifesteerd is. Deze fase wordt geassocieerd met de Nazomer, de 50+ers.

Metaal staat voor het aflopen van dingen en wordt geassocieerd met de Herfst, het terugtrekken, het loslaten. Je herkent de ouderen die goed door hun herfst heen gekomen zijn aan hun vrolijkheid, hun openheid, hun bewegelijkheid. Ze zijn niet "zuur" geworden.

Water staat voor de diepste rust en wordt geassocieerd met de Winter. Het is een tijd van stilte, waarin alles weer tot rust kan komen, nieuwe kracht op kan doen, en zich kan voorbereiden op de volgende Lente om dan de dingen weer tot ontplooiing te kunnen brengen.

Ik ben absoluut fan van deze Vijf Elementen. Want door welke fase je ook heen gaat in je leven, nog zo klein of groot, doorloopt deze vijf fases, soms langzaam, soms iets sneller. En alles gaat gewoon steeds door en dat vindt ik toch wel een hele troostende gedachte.