Beweging, groei, puberteit

Element: Hout / Seizoen: de Lente

Yeajjjjj….. vandaag is officieel het begin van de lente. In de Oosterse Geneeskunde is dit de tijd van het hout element.

En wij zijn de meridianen die bij dit element horen: lever en galblaas, aangenaam!

De lente is de tijd van groei, ontwaken uit de winterslaap. De richting van onze energie: alle kanten op. We willen groeien, ons bewegen, ons ontwikkelen. In de cyclus van de levensfasen is dit de puberteitsfase (slik).

Ik, de leverenergie, sta voor creativiteit, ik ben de avonturier, de gangmaker, de visionair. Ik sta altijd bol van de plannen. Ik sta voor de levensdromen, vrijheid en intensiteit. Ik ben een “yin” orgaan (rust), maar zoals je merkt, met enorm veel yange power.

Het is mijn maatje de galblaas, die mij ondersteunt en die mij helpt besluiten te nemen en uiteindelijk zegt: oke mooie plannen en zo gaan we het doen. Hij hakt knopen door en houdt het overzicht. Want creativiteit zonder plan betekent chaos. De galblaas energie is eigenlijk het yange (actie) aspect van ons duo, maar ook hier toch weer een enorme yin kracht om orde in de chaos te scheppen.

Als mijn creatieve energie echter niet vrij kan stromen, geblokkeerd wordt, ja, dan kan ik ook wel eens heel chagrijnig worden. Dan ga ik andere meridianen plagen en kan ik je weleens flink hoofdpijn bezorgen, migraine is mijn specialiteit. Maar ook de spijsvertering kan het door mij wel eens lastig hebben.

Omdat mijn energie zo uitbundig is, moet ik in toom gehouden worden (maar niet te veel), anders waai ik alle kanten op. Dan stagneer ik en verlies ik mijn energie en krijg ik echt niets gebakken. Dan gaan anderen mij controleren. Ik wordt niet alleen een zuurpruim maar ook fysiek ga ik verzuren. En zuur is de smaak die bij het element hout hoort.

De pezen staan onder mijn invloed. Fysiek ontstaan er klachten met de pezen, want die voedt en houdt ik soepel met mijn leverbloed. Als ik dus niet ongehinderd kan stromen word je stijf en stram, ook op mentaal gebied. Maar ook jeuk en PHPD (pijntje hier, pijntje daar). Ik ben nl. als de wind, een echte spring in het veld. Want net zoals de wind kan ook mijn energie van het ene op het andere moment van richting veranderen.

Mijn emoties zijn woede en frustratie. Die emoties kunnen echter ook positief gezien worden, ze geven mij nl. ook de kracht om te groeien, mij te ontwikkelen. Om ook eens verder te gaan dan mijn tuinhekje, om de wereld, om mijzelf, te ontdekken en mijn dromen te leven. De kracht die je dus nodig hebt, vooral in de puberteit. Die tijd, waarin je met name jezelf begint te ontdekken.

Lever Qi stagnatie, ja je komt mij veel tegen in de praktijk. De redenen zijn divers. Vaak is er sprake van het onderdrukken van emoties; je leven niet kunnen leven zoals je eigenlijk diep van binnen voelt, hoe het zou moeten zijn, het niet begrijpen van steeds weer die struikelblokken, boosheid als iets niet wil lukken of gaat zoals jij het wilt, het niet flexibel zijn om hiermee om te kunnen gaan, opgelopen en niet echt verwerkte trauma’s enz.

Dus ja, ik ben een hele sterke, yange energie, maar tegelijkertijd ook heel kwetsbaar. Zorg dus goed voor mij. Hoe? Door naar mij te luisteren, ik ben je gevoel, je compas. Geef mij de ruimte en onderdruk mij niet.

Met heel veel creatieve lentegroeten,

Je lever en galblaas