Voeding in TCG

volgens de 5 elementen

Voeding in de TCG

Voedingsleer is een van de belangrijkste pijlers in de TCG. Het belangrijkste verschil met onze Westerse kijk op voeding? Er wordt in de TCG niet gekeken naar calorieën en vetten, maar naar de energetische waarde van de voeding. Er zijn 2 manieren waarop er naar voedingsmiddelen wordt gekeken:

  1. Volgens de natuur (= thermische werking; betekent verkoelt of verwarmt het je lichaam)
  2. Volgens de smaak (zout, zuur, bitter, zoet en scherp)

 Thermische werking

De basis van de TCG vormen de vijf elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal. Bij ieder element hoort ook een smaak. Dit is de energetische waarde die een specifieke uitwerking heeft op je lichaam.

  • Heet verdrijft koude, bouwt yang op
  • Warm bevordert de circulatie, verbetert de functie van de organen,bouwt yang op
  • Neutraal kalmeert en is goed voor de spijsvertering
  • Verfrissend verdrijft hitte uit het lichaam en bouwt yin op
  • Koud koelt het lichaam af, bouwt yin op

Het gaat hierbij om de werking van het pure ingrediënt, dus niet over de manier waarop het klaar gemaakt en gegeten wordt. Bijv. zwarte thee wordt vaak warm gedronken maar heeft van nature een verfrissende werking, met als gevolg dat je het na verloop van tijd koud krijgt na het drinken van warme zwarte thee.

Yin en Yang

Iedereen heeft een andere constitutie en de voedingsleer is niet zwart/wit. De ene is meer Yin (koud) en de andere meer Yang (warm). Wat de voeding betreft zul je dus eigenlijk precies het tegenovergestelde moeten eten of drinken dan wat je constitutie is.

Ben je eerder een Yin-type? Dan eet je meer verwarmende voedingsmiddelen.

Ben je eerder een Yang-type? Dan eet je meer verkoelende voedingsmiddelen.

Vrouwen in de overgang kunnen doorgaans last hebben van hitte (opvliegers). Voor hun is het dus van belang verwarmende voedingsmiddelen te vermijden. Dit stookt het vuurtje alleen nog maar meer op.

Heb je het altijd koud? Dan kan het zijn dat er ergens een blokkade is waardoor Qi (energie) en bloed niet vrij kunnen stromen. Dan zou je de zgn. scherpe voedingsmiddelen kunnen inzetten. Scherp heft stagnaties op en zet de zaak weer in beweging.

Koud en heet zijn de twee extreemste voedingsmiddelen. Wil je in balans blijven dan zou je deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk moeten vermijden. Let wel: zo veel mogelijk, dus af en toe is oke☺ Let gewoon op hoe je lichaam reageert, het geeft vanzelf aan of het goed of minder goed voor je is.

De vijf smaken

  • Zout
    • Yin karakter
    • Element water
    • Organen nier en blaas
    • Verzacht harde massa’s
    • Versterkt de botten
    • Voorbeelden: zeewier, veel vissoorten, miso, soja en sojabonen, varkensvlees
  • Zuur
    • Yin karakter
    • Element hout
    • Organen lever en galblaas
    • Trekt samen en bewaart de sappen
    • Voorbeelden: tarwebloem, kip, framboos, spelt, kwark, citroen, yoghurt
  • Bitter
    • Yin karakter
    • Element vuur
    • Organen hart en dunne darm/pericard en 3 warmer
    • Transformeert en droogt uit
    • Voorbeelden: cacao, boekweit, brandnetel, grapefruit, witlof
  • Zoet
    • Yang karakter
    • Element aarde
    • Organen milt en maag
    • Harmoniseert, bevochtigt, is voedend en versterkt het midden
    • Voorbeelden: kaneel, dadel, walnoot, rundvlees, appelsap, asperge
  • Scherp
    • Yang karakter
    • Element metaal
    • Organen longen en dikke darm
    • Verspreidt (stimuleert en beweegt) en heft stagnaties op
    • Voorbeelden: veel kruiden, knoflook, gember etc. rijst, munt

En om het nog een beetje gemakkelijker te maken: de smaken zijn ook weer onderverdeeld in heet, verwarmend, neutraal, verfrissend en koud.

De 5 elementenvoeding is bijzonder heilzaam, als er voor ieder orgaan iets in zit: dus iets van hout, iets van vuur, aarde, metaal en water. Het schijnt zelfs zo te zijn dat, als je de voedingsmiddelen in deze volgorde toevoegt (waar je begint maakt niet uit), dit de smaak nog meer ten goede komt. Hoe dan?

In de vijf elementen kennen we de zgn. voedende cyclus. Wat houdt dat in?

Water voedt het hout (zodat het niet uitdroogt)

Hout voedt het vuur (hout laat vuur branden)

Vuur voedt de aarde (met de as van het verbrande hout)

Aarde voedt het metaal (met de mineralen die in de aarde zitten)

Metaal voedt het vuur (geeft de mineralen door aan het water)

Ze voeden elkaar dus. Dat is de kracht van de vijf elementen.

Oke om zo te koken is een uitdaging maar misschien wel leuk om eens uit te proberen?

Hieronder een recept:

Rode linzen-pompoensoep

Hout                           scheutje sinaasappelsap

                                  ½ bosje peterselie

Vuur                           ½ tl geraspte sinaasappelschil

                                  Snufje gedroogde kurkuma

Aarde                          Olijfolie of sesamolie

                                  ½ pompoen (in kleine stukken met schil)

                                  ½ knolselderij, in kleine stukjes

                                  Evt. bouillonblokje zonder gist

Metaal                        1 laurierblad

                                 ½ tl gemalen karwijzaad

                                 1 tl gemalen koriander

                                 1 ui

                                 Peper

Water                        ca. 1 – 1.5 liter water

                                Snufje zeezout en een beetje sojasaus

                                Ca. 100 gr. Rode linzen, gewassen en geweekt

Bereiding

Olijfolie en een pan verhitten en karwijzaad en koriander samen met de ui toevoegen en kort fruiten. De overige ingrediënten (behalve de verse peterselie) toevoegen en alles laten koken tot de linzen en groenten gaar zijn. Laurierblad verwijderen. Alles pureren en eventueel met sojasaus/zout en peter op smaak brengen. Met peterselie serveren.

Eet smakelijk!           

Boekentip: Jutta Koehler “ontbijt je fit met de vijf elementen voeding”. Hierin vind je recepten en daarnaast ook een uitleg wat de ingrediënten voor je lichaam doen.  En je vind er een overzicht met de indelingen. Heel handig!