Voeding in de TCG
Voedingsleer is een van de belangrijkste pijlers in de TCG. Het belangrijkste verschil met onze Westerse kijk op voeding? Er wordt in de TCG niet gekeken naar calorieën en vetten, maar naar de energetische waarde van de voeding. Er zijn 2 manieren waarop er naar voedingsmiddelen wordt gekeken:
Thermische werking
De basis van de TCG vormen de vijf elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal. Bij ieder element hoort ook een smaak. Dit is de energetische waarde die een specifieke uitwerking heeft op je lichaam.
Het gaat hierbij om de werking van het pure ingrediënt, dus niet over de manier waarop het klaar gemaakt en gegeten wordt. Bijv. zwarte thee wordt vaak warm gedronken maar heeft van nature een verfrissende werking, met als gevolg dat je het na verloop van tijd koud krijgt na het drinken van warme zwarte thee.
Yin en Yang
Iedereen heeft een andere constitutie en de voedingsleer is niet zwart/wit. De ene is meer Yin (koud) en de andere meer Yang (warm). Wat de voeding betreft zul je dus eigenlijk precies het tegenovergestelde moeten eten of drinken dan wat je constitutie is.
Ben je eerder een Yin-type? Dan eet je meer verwarmende voedingsmiddelen.
Ben je eerder een Yang-type? Dan eet je meer verkoelende voedingsmiddelen.
Vrouwen in de overgang kunnen doorgaans last hebben van hitte (opvliegers). Voor hun is het dus van belang verwarmende voedingsmiddelen te vermijden. Dit stookt het vuurtje alleen nog maar meer op.
Heb je het altijd koud? Dan kan het zijn dat er ergens een blokkade is waardoor Qi (energie) en bloed niet vrij kunnen stromen. Dan zou je de zgn. scherpe voedingsmiddelen kunnen inzetten. Scherp heft stagnaties op en zet de zaak weer in beweging.
Koud en heet zijn de twee extreemste voedingsmiddelen. Wil je in balans blijven dan zou je deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk moeten vermijden. Let wel: zo veel mogelijk, dus af en toe is oke☺ Let gewoon op hoe je lichaam reageert, het geeft vanzelf aan of het goed of minder goed voor je is.
De vijf smaken
En om het nog een beetje gemakkelijker te maken: de smaken zijn ook weer onderverdeeld in heet, verwarmend, neutraal, verfrissend en koud.
De 5 elementenvoeding is bijzonder heilzaam, als er voor ieder orgaan iets in zit: dus iets van hout, iets van vuur, aarde, metaal en water. Het schijnt zelfs zo te zijn dat, als je de voedingsmiddelen in deze volgorde toevoegt (waar je begint maakt niet uit), dit de smaak nog meer ten goede komt. Hoe dan?
In de vijf elementen kennen we de zgn. voedende cyclus. Wat houdt dat in?
Water voedt het hout (zodat het niet uitdroogt)
Hout voedt het vuur (hout laat vuur branden)
Vuur voedt de aarde (met de as van het verbrande hout)
Aarde voedt het metaal (met de mineralen die in de aarde zitten)
Metaal voedt het vuur (geeft de mineralen door aan het water)
Ze voeden elkaar dus. Dat is de kracht van de vijf elementen.
Oke om zo te koken is een uitdaging maar misschien wel leuk om eens uit te proberen?
Hieronder een recept:
Rode linzen-pompoensoep
Hout scheutje sinaasappelsap
½ bosje peterselie
Vuur ½ tl geraspte sinaasappelschil
Snufje gedroogde kurkuma
Aarde Olijfolie of sesamolie
½ pompoen (in kleine stukken met schil)
½ knolselderij, in kleine stukjes
Evt. bouillonblokje zonder gist
Metaal 1 laurierblad
½ tl gemalen karwijzaad
1 tl gemalen koriander
1 ui
Peper
Water ca. 1 – 1.5 liter water
Snufje zeezout en een beetje sojasaus
Ca. 100 gr. Rode linzen, gewassen en geweekt
Bereiding
Olijfolie en een pan verhitten en karwijzaad en koriander samen met de ui toevoegen en kort fruiten. De overige ingrediënten (behalve de verse peterselie) toevoegen en alles laten koken tot de linzen en groenten gaar zijn. Laurierblad verwijderen. Alles pureren en eventueel met sojasaus/zout en peter op smaak brengen. Met peterselie serveren.
Eet smakelijk!
Boekentip: Jutta Koehler “ontbijt je fit met de vijf elementen voeding”. Hierin vind je recepten en daarnaast ook een uitleg wat de ingrediënten voor je lichaam doen. En je vind er een overzicht met de indelingen. Heel handig!