Bij de lente hoort het element hout. Bij ieder element hoort ook een smaak en de smaak van de lente is: zuur. Klinkt niet echt logisch, of toch wel? Een uitleg uit de TCM keuken.
De zure smaak
Zuur trekt samen, bijt maar eens in een citroen en kijk en voel wat er gebeurt. Alles trekt samen, de energie gaat naar binnen, houdt vast en snoert in.
Groei heeft een anker nodig
Dit samentrekken staat in sterk contrast met de beweging van de energie van het hout en de lente. Deze is naar buiten gericht, op groei en ontwikkeling (puberteit).
Waarom hoort zuur dan toch bij dit element?
Omdat groei een anker nodig heeft. Dit geeft stabiliteit en richting. Zuur houdt het zaakje bij elkaar, lichaam en geest.
Het samentrekkende effect beschermt ook onze energie en onze vloeistoffen in ons lichaam. Zij zijn het yin. Yin is onze benzine, onze olie ons water. De lente heeft een yang karakter en heeft dus veel yin nodig.
De zure smaak is goed bij:
o Een te kort aan energie
o Droogteverschijnselen (te weinig Yin en bloed)
De zure smaak is niet goed bij:
o Vochtigheidsproblemen zoals oedeem, overgewicht, cellulitis of cystes
o Als je constant verkouden bent, veel slijm en verstopte bijholtes
o Acute ziektes en beginnende verkoudheden
o Maagzuur, reflux en pijn
NOTE:
Zuur trekt naar binnen en bewaart de vloeistoffen. Bij bovengenoemde symptomen wil je dat de ziekmakende factoren zo snel mogelijk je lichaam uit gaan, dan is het beter om voedsel met een bittere smaak te eten of te drinken.