Covid 19 en ons immuunsysteem
Dat er tussen onze darmflora en ons immuunsysteem een direct verband bestaat, is inmiddels al vele malen wetenschappelijk bewezen. Maar hoe zit dat nou? Hier een stukje uit het onderzoek van Siew Chien Ng in het vakblad “Gut”. (Gut is engels voor onderbuik. Maar ook je durf, je lef, je onderbuik gevoel (you have the guts… etc.) maar dit even terzijde.☺)
Hoe zit dat nu met Covid 19?
Covid 19 valt je longen en daarmee je luchtwegen aan. Maar wat is het verband met je darmen? Vanuit het zicht van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) is dit duidelijk: de longen en de dikke darm zijn maatjes, het yin en yang van het element metaal en het daarbij behorende seizoen de herfst. De longen zijn yin en de darmen zijn yang. In de herfst beginnen vaak de eerste klachten op te komen van verkoudheid, griep etc. Toeval? Ik denk het niet. Volgens de TCG is de herfst ook HET moment om je immuunsysteem te boosten.
In de Oosterse geneeskunde is het al lang bekend, dat de darmen een grote rol spelen bij ons immuunsysteem. Als je bij een Chinese dokter komt is zijn eerste vraag: “hoe is het met je poep?”. Wij Westerlingen vinden dit een rare vraag, en schamen ons ook vaak een beetje hiervoor, maar echt, je ontlasting zegt zoveel uit over hoe gezond je bent. Ook hier in het Westen wordt dit steeds meer erkent. Men spreekt van de darmen als “ons tweede brein” en ook hoor je steeds vaker dat onze immuniteit begint in onze darmen.
In onderstaand stukje, heb ik geprobeerd een studie van Mw. Chien Ng. te vertalen. Het gaat hierbij om een zgn. observeringsstudie. Ik vindt het toch een heel waardevol artikel en in het kader van zelf je verantwoording nemen voor je gezondheid hoop ik, dat het een beetje gaat bijdragen aan inzicht in wat je zelf kunt doen om je gezondheid te ondersteunen.
In deze studie werd het bloed en de ontlasting onderzocht van mensen met Covid 19 en mensen zonder Covid 19. Er was een duidelijk verschil in de darmflora. C19 patiënten hadden duidelijk veel minder bacteriën in hun darmflora die het immuunsysteem versterken; de zgn. Bifidobacterie en melkzuurbacteriën, dan gezonde mensen. Dit was onafhankelijk van leeftijd of gebruik van antibiotica.
Deze disbalans bleef bestaan, ook al was het virus niet meer aanwezig in het lichaam. Dit leidde tot chemische veranderingen van het weefsel en veranderingen in het bloed waardoor de ontstekingswaarden veel hoger lagen. Dit zou kunnen betekenen, dat de darmen dus inderdaad het verloop en de duur van deze ziekte kunnen beïnvloeden, en ook de symptomen die patiënten nog na hun herstel hebben zoals vermoeidheid, ademnood en gewrichtspijn.
Voeding
Volgens een analyse in “Nature Medicine” zijn er in onze darmen 2 groepen met 15 bacterie soorten die C19 zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden. Welke groep het meest aanwezig is, is afhankelijk van wat we eten.
Zoveel mogelijk “puur” eten, dwz onbewerkt voedsel. Ballaststoffen en vezels zijn belangrijk. Deze vind je volop in groente, granen, vis en, ja echt waar, in vlees.*
Als we eten voeden we niet alleen ons lichaam, maar ook de billioenen bacteriën die in onze darmen leven (Tim Spector Kings’s College Londen)
Dus onze voeding speelt een grote rol bij de C19. Een gezonde darmflora kan niet altijd infecties voorkomen maar zeker wel het verloop van de ziekte beïnvloeden. Volgens Chien Ng (en daar ben ik het zeer mee eens) moeten we ons niet alleen concentreren op het uit het lichaam verwijderen van dit virus, maar moet er daarnaast veel meer aandacht komen voor onze darmflora.
Een verdere studie heeft laten zien dat C19 patiënten, die hun darmflora weer op orde hebben gebracht, meer antistoffen tegen dit virus hebben ontwikkeld.
We moeten ons niet alleen concentreren op het uit het lichaam verwijderen van dit virus, maar er moet daarnaast veel meer aandacht komen voor onze darmflora.
Naast voeding speelt ook beweging een belangrijke rol. Gelukkig is (bijna) heel Nederland nu aan de wandel geslagen! Top! Dat maakt me blij.
* puur eten, hoe doe je dat? Dat is een beetje een uitdaging. Veel van wat we kopen in de supermarkten is bewerkt voedsel. Je zou eigenlijk je groente, boter, kaas eieren en vlees direct bij de boer moeten halen of op de markt bij je streekleverancier. Maar ja, dat is een uitdaging voor velen van ons (geen tijd) en ook niet betaalbaar voor iedereen, Toch denk ik, dat als je alleen al stopt met de kant-en-klaar maaltijden, de energy drinks, de zgn. power bars (een handvol noten doet het ook of een schaaltje kwark) en noem maar op, er al heel wat te halen valt, ook bij je eigen supermarkt. Terug naar grootmoeders pot is mijn visie, puur en eerlijk.
NB: ik ben geen specialist voor voeding o.i.d. en ik weet zeker veel te weinig over C19. Ik heb deze blog geschreven in de hoop, dat het bijdraagt aan een stukje inzicht of bewustwording en ook om een beetje een handvat te geven over wat jezelf kunt doen om je gezondheid te ondersteunen.
Last but not least: Ik ben ervan overtuigd dat Shiatsu je kan ondersteunen om je immuunsysteem op orde te houden. Niet alleen op fysiek gebied maar zeker ook op mentaal gebied. Want: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!
Wat zijn pro biotica, waar vind je ze, hoe werkt het en wanneer heb je ze nodig? Lees hierover meer in mijn volgende blog.