De kleur zwart

Element water, winter

January 2024

Het element water, de winter, de kleur zwart en de emotie angst. Een uitleg uit de TCM.


We bevinden ons in het element water, de winter. De kleur die hierbij hoort is zwart. Maar waarom eigenlijk?


Zwart is in principe geen echte kleur. Zwart brengt de volledige afwezigheid van licht tot uitdrukking zoals dus in de winter of in het diepste van de zee. Zwart absorbeert alle kleuren. Het reflecteert niets, houdt alles vast. Vandaar dat zwart in de zomer ook veel heter wordt dan lichte kleuren.


Dit opnemen en vasthouden/bewaren is de richting van de energie in de winter. Deze is naar binnen en naar beneden gericht.


Zwart wordt vaak in verbinding gebracht met duisternis, met alles wat liever onder de oppervlakte blijft, wat liever niet gezien wil worden; zwart werken, zwart geld, zwarte markt, onze geheimen, onze(irreële)angsten, het mysterieuze. Maar daarom moeten we de zwarte kleur niet “zwart maken”.


Geen enkele kleur confronteert ons zo met onszelf als de kleur zwart.
Zwart is de kleur van diepgang maar ook de kleur van onze (irreële) angsten. En onze angsten zijn allemaal zwartwerkers, ze werken onder de oppervlakte, in ons onderbewustzijn. Ze verstoppen zich in het diepste van onze ziel. Waarom? Ze willen niet gezien worden want ook onze angsten hebben angst. Angst om betrapt te worden, angst voor het licht, het inzicht.


En deze inzichten zijn belangrijk. Ze lossen de angsten sneller op dan hun lief is. En dan kan het water/de energie weer vrij stromen.


Maar het waterelement heeft nog een kleur: blauw. Blauw is de hemel, zwart is de nacht.


Blauw is de meest favoriete kleur. Het schept vertrouwen. Blauw is onlosmakelijk met zwart verbonden, zoals dag en nacht. Net zoals angst en vertrouwen. We hebben een beetje angst nodig om niet blind te vertrouwen en we hebben vertrouwen nodig om geen onnodige angsten te hebben.


Zwart kan ook een hele omarmende kleur zijn, die je geborgenheid kan geven, als het allemaal even te kleurig wordt. Het is de kleur van rust, het Yin. De energie van het waterelement.