Herfst

tijd voor verstilling

October 2022

Herfst, de tijd van geleidelijke vertraging en de beweging naar binnen. De dagen worden korter. In de natuur beginnen bomen en planten hun bladeren te verliezen en het vocht en de energie trekken zich langzaam terug. Het is de tijd van loslaten wat niet meer past.


Als je mee kunt bewegen met de seizoenen, dan wordt je beloond met een goede gezondheid en een gevoel van welzijn.


In de TCM hoort dit seizoen bij het element metaal. Metaal heeft de deugd van orde, regels, focus en eenvoud. Eenvoud op alle gebieden: gezondheid, voeding, beweging en lifestyle.


Gezondheid
De longen en de dikke darm zijn de organen die bij dit seizoen horen. Om je longen te ondersteunen is het goed om elke dag een paar keer de tijd te nemen om heel bewust te ademen. Ga even rustig zitten en richt je aandacht heel bewust op de ademhaling, hoe is het ritme, is mijn ademhaling oppervlakkig of onrustig? Je hoeft het alleen maar waar te nemen. Het kan helpen om je handen op je buik te leggen, onder je navel en daar je aandacht naar toe te brengen. Je ademhaling volgt dan vanzelf.

 


De dikke darm is verantwoordelijk voor het ont-lasten. Zowel fysiek als mentaal. Verder is hij gerelateerd aan ons immuunsysteem. Constipatie (verstopping) kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten: problemen met de huid zoals droge huid of acne, ophoping van slijm, allergieën enz. Mentale verstopping kan leiden tot stemmingswisselingen en zelfs depressie.


Voeding
Eet voedsel van het seizoen!
Voldoende vezels en water zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Het is verstandig om rauw en koud voedsel nu te verminderen en om warmer en voedzamer te gaan eten. Vooral gerechten die met veel vocht worden klaargemaakt, zoals bijv. soepen zijn prima. Maar denk ook aan onze lekkere stamppotten en stoofpotjes en voeg daar vooral aromatische en verwarmende kruiden en specerijen aan toe. Kruidnagel, jeneverbes, laurier; deze bevorderen een goede spijsvetering.


De mythe van vitamine C in vruchten bij verkoudheid en griep
In de TCG wordt voeding ingedeeld naar zijn thermische werking in het lichaam, heet, verwarmend, neutraal, verfrissend en koud. De meeste vruchten hebben een verfrissend tot koud effect op ons lichaam. Dus hoe kan zo’n vrucht beschermen tegen verkoudheid en griep? Volgens de wetenschap vanwege het vitamine C maar als we nuchter kijken worden ondanks liters sinaasappelsap, vitamine C en andere anti verkoudheidsdoping steeds meer mensen slachtoffer van verkoudheid en griep. En sinaasappels en Co groeien niet voor niets niet hier maar in warme landen
.
Dus…. Vingers weg van zuid- en tropische vruchten en niet pas in de winter maar NU. Ook geen koud ontbijt zoals joghurt met kiwi. Onze eigen oogst biedt genoeg andere gezonde, vitaminerijke groenten en fruit. Dus liever pompoensoep i.p.v. tomatensalade, aardappel- en stoofschotels, stamppotten enz., liever rode wijn i.p.v. bier. En ’s ochtends: warme havermout; lekker lang gekookt, met kaneel en in honing geroosterde hazel- of walnoten. ZO doe je dat als je op tijd plaats wilt maken voor warmte in je systeem.


Beweging
Omdat de herfst een tijd is van vertragen, geldt dit ook voor het bewegen. Beweeg met mate, maar wel bewust en regelmatig. Elke dag een stukje lopen, de natuur in, een blokje om, en vooral ADEM! of een kleine work out van 10 minuten met bijvoorbeeld QiGong. Ideale momenten om even naar binnen te keren. Het zijn de gewone, kleine dingen die al een heel groot effect kunnen hebben.


Lifestyle
De herfst is de overgang van een hele Yange (actie)energie naar de meer Yinne (voedende, terugtrekkende) energie. Dus probeer je lifestyle daar op aan te passen met de tips zoals hierboven beschreven. Pak de dingen gewoon iets langzamer aan, neem bewust de tijd voor jezelf, voor reflectie. Loslaten wat niet meer past, in liefde en dankbaarheid. De natuur verandert haar ritme, en zo zouden wij het ook moeten doen. Leven met de seizoenen kan helpen om meer te genieten, van het leven en van wat ieder seizoen ons te bieden heeft. Dit zorgt automatisch voor meer balans en levensenergie.
Met een lieve groet van de herfst!