Ik krijg de afgelopen tijd vaak de vraag: wat doet eigenlijk de Milt? Goede vraag, dus hierbij een uitleg volgens Westerse geneeskunde en Oosterse geneeskunde.
De milt speelt een rol in onze immuniteit en is onderdeel van ons bloedvatenstelsel. De milt filtert het bloed en verwijdert bacteriën en oude bloedcellen uit je bloed. De milt is ook opslagplaats voor witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Wat is de functie van de witte bloedcellen?
Witte bloedcellen worden leukocyten genoemd en zij zijn belangrijk voor ons immuunsysteem. Ze beschermen ons lichaam tegen schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten. Zij zorgen dus voor afweer tegen infecties. Ook helpen witte bloedcellen mee met het opruimen van afgestorven cellen.
Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, zijn cellen in je bloed die ervoor zorgen dat je bloed gaat stollen als je inwendig of uitwendig bloed verliest. Als je bloedt, gaan de bloedplaatjes aan elkaar kleven op de plaats van de beschadiging en zorgen zo voor het stoppen van de bloeding.
De milt is sikkelvormig, ongeveer 10 cm lang en ligt onder de ribbenkast, links tegen de maag.
De Milt volgens de Oosterse geneeskunde (TCG):
De Milt speelt een belangrijke rol in het lichaam als het gaat om de aanmaak van bloed en energie. De Milt ondersteunt de maag bij de spijsvertering. Hierbij wordt voedsel omgezet in Qi (Energie) en Xue (Bloed) die vervolgens door het hele lichaam worden getransporteerd. Wanneer de Milt goed functioneert heeft iemand een goede eetlust, sterke spijsvertering en bruisende energie. Als deze functie zwak is kunnen klachten optreden zoals opgeblazen gevoel, reflux, vermoeidheid, diarree, slechte eetlust en / of ondervoeding.
De Milt zorgt er ook voor dat afvalstoffen via de blaas en darmen worden uitgescheiden en dat vocht en slijm uit de meridianen en organen worden verwijderd. Als vocht veranderd in slijm kunnen er veel andere problemen ontstaan zoals cystes en tumoren, gal- en nierstenen.
De Milt is dus de bron van energie en bloed. Als de Milt sterk is dan is er voldoende bloed en energie. Energie zet het bloed in beweging en zorgt ervoor dat het bloed door de bloedvaten stroomt en dat de organen op hun plek blijven. Het zorgt er voor dat de bloedvaten stevig zijn en het bloed in de vaten blijft.
Is de Milt zwak dan zullen er snel blauwe plekken ontstaan, maar ook spataderen, aambeien en verzakkingen zijn gevolgen van een zwakke Milt energie.
Verder voedt het bloed onze spieren, vooral die van de armen en benen. Een goed functionerende Milt herken je aan een goed ontwikkelde en krachtige musculatuur. Bij een zwakke Milt energie kunnen er spierzwakte en atrofie (het afnemen van spierweefsel) ontstaan.
Omdat de Milt ook een relatie heeft moet onze mond (opnemen van voedsel en drank) geeft een gezonde Milt glanzende, roze lippen.
De Milt op emotioneel/geestelijk gebied
De Milt hoor bij het element aarde. Het representeert het centrum in onszelf. Het geeft ons het vermogen onszelf diep te voeden, zowel op lichamelijk als geestelijk/emotioneel gebied. De smaak die bij het element aarde, en dus de Milt, hoort is zoet.
Een Milt uit balans zorgt voor een zwaar gevoel in ons lichaam, alles zakt letterlijk naar beneden, een laag zelfbeeld, een emotioneel op en af, en altijd op zoek naar zoetigheid om onszelf te voeden of te vullen, het zgn. emotie eten. We missen iets.
De positieve emotie van de Milt stelt ons in staat om goed te kunnen denken en te onderscheiden, we kunnen ons goed concentreren en geeft ons focus.
De negatieve emotie die bij de Milt hoort is het piekeren. Veel in je hoofd zitten put dus op den duur onze Miltenergie uit en nu we weten wat de taken van de Milt allemaal zijn…..
De natuur van de Milt is het verzorgende, moeder aarde. Als dit in balans is kunnen we zowel goed voor onszelf als ook voor anderen zorgen. Is dit niet in balans, zorgen we alleen maar voor anderen, en niet voor onszelf. De vraag die we ons hierbij kunnen stellen: waarom zorg ik niet goed voor mezelf?