Dikke darm

Loslaten

May 2020

DO IN: Dikke darm

Wat doet de dikke darmenergie?

Hij help bij de opname van water en voedingsstoffen en om onverteerbare voedselresten uit ons lichaam te verwijderen. Hij staat dus symbool voor uitscheiding, loslaten, niet alleen op het gebied van spijsvertering maar ook mentaal.

De dikke darm speelt ook een grote rol bij ons immuunsysteem. Bij een gezonde darm flora kun je goed ont-lasten. Dit wederom heeft een positief effect op onze psyche, en daarmee dus ook op ons immuunsysteem. We zijn ont-last en niet be-last.

Fysieke klachten van een dikke darmenergie die uit balans is kunnen zijn:

Diaree of constipatie, pijn in de onderrug, hooikoorts, huiduitslag, schouderpijn en tenniselleboog, verstopte neus en holtes, aambeien.

Op mentaal gebied is er faalangst, defensieve trots, niet kunnen loslaten, emoties niet kunnen uiten, gebrek aan vrienden en snel je motivatie verliezen.

Loslaten wat niet meer bij je past

Dit is een actie van de dikke darm energie. De dikke darm energie is in de 5 elementen verbonden met de longenergie, en dus met onze ademhaling. Ook de dikke darm heeft baat bij een diepe, kalme ademhaling. Bij iedere inademing worden de darmen iets in elkaar gedrukt, en met elke uitademing komt er meer ruimte. Zodoende is dus een diepe, kalme ademhaling als het ware een massage voor je darmen. Deze beweging van samentrekken en ontspannen bevordert je darmbeweging (peristaltiek). Dit wederom heeft een gunstig effect op je spijsvertering en de goede doorstroming van energie in je darmen. Een diepe ademhaling voorkomt klachten zoals bijvoorbeeld een spastische darm of constipatie.

Mentaal kun je stress loslaten, door middel van een ademoefening, waarbij je de uitademing langer laat duren dan de inademing. Adem diep in je buik, hou even vast en laat langzaam weer los. Dit kan je ook helpen bij het loslaten van een bepaald gedragspatroon of een overtuiging, die niet meer bij je past.

Visualisatie om los te laten

Plaats je voeten op heupbreedte. Tenen en knieën wijzen naar voren. Armen losjes en ontspant naast je lichaam, handpalmen wijzen naar achteren. Maak een zwaaibeweging met je armen van voor naar achter en buig hierbij door je knieën, op het ritme van je zwaai. Laat de beweging uit je knieën komen en niet vanuit je armen, deze blijven ontspant. Stel je voor dat, iedere keer als je naar achteren zwaait, je alles loslaat wat je niet meer nodig hebt, wat niet meer bij je past. Maak deze uitademing bewust en krachtig. Blijf hierbij in je eigen ritme.

De belangrijkste functie van de dikke darm is het lichaam zuiveren. 
“Het riool moet wel doorlopen” De dikke darm werkt samen met de longen op volle toeren “in hun element” van 3-7 uur in de vroege ochtend. De longen laten zuivere energie door het lichaam stromen. Van 5-7 uur in de vroege ochtend komt de dikke darm in zijn “element”. Hij gaat het afval van de vorige dag loslaten, er komt een stoelgang.
De darmen maken zichzelf leeg en in het lichaam ontstaat ruimte om nieuwe energie voor de dag tot zich te nemen. Om 7 uur begint de maagtijd, we ontbijten, nemen brandstof voor de dag tot ons en gaan daarna aan onze taken van de dag beginnen.

Als de darmen hun functie niet goed vervullen en verstoppen kan er constipatie ontstaan. 
De ontlasting wordt hard en het kan een zware last worden als het niet kan worden losgelaten.
We noemen de stoelgang niet voor niets “ont-lasting”. Een stoelgang kan dan een “bevalling” worden als het hard is geworden.

Mentale en emotionele processen van “vasthoudendheid” kunnen ervoor zorgen dat de darmen niet kunnen loslaten. Lichaam en geest willen zich echter ontdoen van last en doen een poging om de afvalstoffen kwijt te raken. Als het niet op de normale manier gaat dan doet de huid als “derde long” een poging om afvalstoffen via de huid af te voeren

Verstopping in de darmen gaat dus heel vaak hand in hand met huidproblemen. Droge en schilferige huid, jeukende huid, strakke huid, exceem, puisten en zweren. Wanneer de dikke darm niet op de normale manier “naar beneden” kan ontlasten stuwt de dikke darm de energie naar het bovenlichaam in een poging het daar kwijt te raken via de huid, de neus, de uitademing. 

Constipatie gaat vaak hand in hand met ontstekingen van de neus en voorhoofdholtes, de sinus infecties.  Chronische constipatie kan zorgen voor chronische ontsteking van het neusslijmvlies en chronische neusverstopping en verstopte holtes. Je kunt dan niet meer of moeilijk door je neus ademen. Denk aan een toilet dat verstopt is, het water stijgt omhoog over de rand.  Virussen, zoals nu het Corona virus, kan zich aan het slijm vastklampen en zo ons lichaam binnendringen. Als constipatie lang voortduurt kun je ook last krijgen van de organen van het water element: de blaas en nieren. Constipatie geeft vaak ook last, pijn en beperking van de beweging in de lage rug bij het heiligbeen. Omdat het waterelement leeg wordt, word je bevattelijk voor blaasontstekingen, nierbekken ontstekingen etc.

Veel bewegen, je darmen masseren, veel vezels eten, water drinken en gezonde afwisselende voeding helpt je darmen om te ontlasten. Ook op emotioneel gebied is het belangrijk je ballast los te laten.

Thema’s die je emotioneel en mentaal vasthoudt kunnen enorm “zwaarwegend” worden en heel veel ruimte innemen. Mentale stagnatie heeft vaak lichamelijke stagnatie als gevolg, immers je energie volgt je gedachten. Emotionele stagnatie kan als het te lang duurt, leiden tot depressie.

Pas als je je levensthema’s echt kunt loslaten word je je bewust van de last die je meedroeg. Laat je mentaal en emotioneel los, dan gaat het lichaam daar in mee en kom je in de berusting. Je voelt je stukken “lichter” letterlijk en figuurlijk.