Gluten en koolhydraten

Broodnodig of overbodig?

February 2018

Gluten en koolhydraten: broodnodig of overbodig?

Zijn gluten nu echt zo slecht, en hoe zit het nou met die koolhydraten? Een vraag die mijzelf ook best bezig hield, totdat ik een interessant artikel tegenkwam. Ik heb er een "kleine" samenvatting van gemaakt.

Koolhydraten zijn, samen met eiwitten (proteïnen) en vetten, voedingstoffen die ons lichaam van energie voorzien en er voor zorgen dat er voldoende rode bloedcellen worden aangemaakt. Super belangrijk dus! Ze horen bij een verantwoord eetpatroon en het compleet weglaten van koolhydraten is dus niet zo verstandig. Het beste kies je voor de zgn. trage koolhydraten, Deze vind je in zoete aardappel, zilvervliesrijst groente en peulvruchten.

Gluten zijn eiwitten die je vindt in granen zoals tarwe, rogge, spelt. Tarwe bestaat voor 80% uit gluten, bij spelt is dit een stuk minder. Vandaar dat spelt door de meeste mensen beter wordt verdragen. Voor mensen met een glutenallergie: vingers weg ook van spelt.

NIet granen zijn bijv. Quinoa, wilde rijst, boekweit en zonnebloemplitten bevatten helemaal geen gluten en zijn een belangrijke bron voor koolhydraten.

Volgens de orthomoleculaire voedingsleer is tarwe voor geen enkele darm goed. Tarwe bevat gluten die kunnen leiden tot klachten zoals winderigheid, vermoeidheid, buikpijn en een opgeblazen buik. Herkenbaar? Probeer dan eens de tarwe te laten staan, het kan helpen. Bovendien bespaar je zo ook op geraffineerde suikers en E nummers en het zou zo maar kunnen, dat je broek na een paar dagen iets minder strak zit gewoon omdat je buik minder opgeblazen is.

Haver, boekweit en teff

Haver is er ook glutenvrij en is helemaal terug van weggeweest. Heerlijk 's ochtend een warme havermoutpap met blauwe bessen of zo. Warm dus goed voor je milt! Helemaal ideaal: Je dag starten met een warme groente smoothie!

Ik weet, niet makkelijk, ik kan het ook niet maar toch....

Eentje kan ik wel aan: Warme bloemkoolsmoothie met... chocolade! Ik zal het recept op de pagina zetten! OK even terug naar het onderwerp.

Teff is een grassoort. Je kunt ook hiermee brood bakken of er een pap van maken. Van teff blijf je lekker lang vol en met warme melk krijg je een beetje een Brinta idee.

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6 en verschillende mineralen zoals magnesium. Heerlijk en gezond: pannekoeken van boekweit.

Het huidige probleem van tarwe in vergelijking met vroeger is, dat het inmiddels al zo vaak bewerkt is, dat er ook een genetische verandering heeft plaatsgevonden waardoor ons lichaam het niet meer als zodanig herkend, en er dus klachten kunnen ontstaan. Dit geldt ook voor onze groente. Vroeger kreeg je met 200 gram groente de benodigde voedingsstoffen binnen. Tegenwoordig moeten we bijna het dubbele eten om aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Een groente smoothie als ontbijt/lunch is dus helemaal niet zo verkeerd.

Een goede gezondheid begint bij goed eten en drinken en voldoende beweging. En goed wil niet zeggen VEEL maar vooral voedzaam! Dus eigenlijk: terug naar grootmoeders pot.