Organen/meridianen: longen en dikke darm

Element: Metaal

September 2019

Herfst

Deze fase belichaamt de kracht van beperken, scheiden en verfijnen. Het is een tijd van verdorring en verval maar ook het begin van iets nieuws.

Bladeren vallen en verrotten, ze bemesten de bodem voor volgend jaar. Rottend fruit laat zijn zaad achter die de pitten voedt die zich in de lente vermenigvuldigen. In tegenstelling tot de lente, een tijd van uitbreiding en vermenigvuldiging, is de herfst een tijd van samentrekken, naar binnen gaan en afsterven. De levenscyclus wordt in de herfst voltooid.

Het leven vertraagt en zakt ineen. De aarde zuigt Qi van de rottende bladeren op en stuurt het naar beneden, om de wortels te voeden. De long doet hetzelfde. De long beheerst de huid en daarmee ons immuunsysteem. Het is de buitenste grens van ons lichaam en beschermt ons tegen indringers en houdt inwendige voorraden veilig binnen. Het is een periode van transformatie van grove natuurlijke materialen in zuivere essentie. De long zet Qi uit ons voedsel om in fijne Qi en verdeeld dit onder onze huid, het zgn. Wei Qi, beschermende Qi.  Dit maakt heel mooi duidelijk, hoe de mens en natuur op dezelfde manier functioneren. Het principe van de 5 elementen, de natuurlijke cycli.

Emotie: verdriet, loslaten

Metaal belichaamt de fase van verval (herfst) en in deze tijd kunnen we existentieel verdriet voelen. Het is de tijd van loslaten en opnieuw beginnen. 

Verdriet, echt diep verdriet, uit zich over de longen. Het kan je de adem nemen, we kunnen niet doorademen, raken bekneld, trekken ons steeds verder in onszelf terug, we beperken onszelf door verstikkende emoties en gedachten.  Isolatie, zelfbescherming en overmatige controle zijn hier het thema. Dit laatste kan zich uiten als astma of constipatie (dikke darm).

Laat los wat niet meer van nut is of wat niet meer past en maak ruimte voor mooie nieuwe dingen en ervaringen. Net zoals de bomen hun bladeren, kastanjes en eikels los moeten laten. Maar deze voeden de aarde en daaruit kan iets nieuws ontstaan. Hoe mooi is dat!

Loslaten doe je vanuit acceptatie.

 Nog enkele weetjes:

Gezond en flexibel metaal: staat voor: acceptatie, wijsheid door ervaring, volwassen individualiteit, humor en luchtigheid, echt genieten van het leven, we komen niet vast te zitten. Oudere mensen die goed door hun herfst zijn gekomen, herken je aan deze kenmerken.

Zwak metaal: niet kunnen loslaten, gebrek aan eigenwaarde, permanent gevoel van isolatie of gemis, een terughoudendheid t.o.v. het leven maar ook het ONvermogen om te treuren. 

ADEM en accepteer wat losgelaten moet worden, laat het gaan en ADEM opnieuw!

Een hele fijne herfst allemaal, lieve groet, Ilona