Kyfose, vergroeiing van onze wervelkolom (WK). Uit zicht van de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde), een kwestie van water en vuur.
Dit thema kwam dit weekend op mijn pad en ik merk dat het me raakt. Ik was 15 jaar toen in deze diagnose kreeg. Midden in de groei en toen dit. In de Westerse geneeskunde spreken we van “Scheuermann”, bochelvorming. De remedie toen: 2 maanden plat op bed in het ziekenhuis, echt, geen leuke ervaring. Fysiek heeft het misschien wel goed gedaan, maar mentaal moest er nog wel iets gebeuren. Gelukkig heb ik geen bochel ontwikkeld, maar het blijft een gevoelige plek, zeker als ik moe ben of als er iets is, waardoor ik toch weer in elkaar duik. Maar wat is de kijk vanuit de TCG hierop? Mijn uitleg (en dit wordt weer een lange).
Onze rug kun je het beste vergelijken met een boomstam. Het laat zien, hoe we gegroeid zijn, hoe ons leven zich ontwikkeld heeft. Hebben we “windje mee” gehad of veel tegenwind gekend? Hebben deze omstandigheden ons sterker gemaakt, lopen we rechtop, of zwoegen we onder deze last en lopen we voorover met onze neus op de grond? Is de rugzak te zwaar geworden?
Vanuit de TCG gezien heerst het waterelement over onze botten. Hierbij horen de nier- en blaasmeridiaan.
De niermeridiaan loopt aan de voorkant van ons lichaam, een halve duim vanuit het midden, links en rechts. Haar verloop is dieper in het lichaam, direct voor de wervelkolom. Zij ondersteunt dus onze WK aan de voorzijde, mits zij over voldoende energie beschikt. Als onze nierenergie aan kracht verliest, wordt onze WK dus niet meer voldoende gesteund en buigt naar voren. Gevolg een bolle rug ook wel kyfose genoemd. Is er sprake van een bochel spreken we over een hyperkyfose.
Waardoor kan onze nierenergie aan kracht verliezen?
Angst is de emotie die bij het waterelement hoort. Angst voor het leven, angst om jezelf te laten zien, rechtop te gaan staan. Dit zijn de grote levensvragen die bij het element water horen, wie ben ik eigenlijk, waar wil ik heen, wat wil ik? De nierenergie staat voor (zelf)zekerheid, (oer)vertrouwen en stabiliteit en geeft ons wilskracht en de moed om vooruit te gaan in het leven. Angst put de nierenergie uit. Wat er ook vaak onder zit is een schuldgevoel. Dit speelt vaak onbewust, en is geërfd van een van de ouders, die het misschien weer hebben geërfd van een van hun ouders, enz. En hoe langer het duurt voordat iemand zich hiermee uiteen zet, hoe zwaarder dit dus wordt in je rugzak waardoor deze uiteindelijk te zwaar wordt. Je gaat buigen.
Angst zorgt er uiteindelijk voor dat we in de zgn. FFF – modus gaan: Fight, Flee, Freeze of te wel: vechten, vluchten, bevriezen. Dit is het thema van de blaasmeridiaan.
De blaasmeridiaan loopt over onze rug, ongeveer twee vingers breed naast de wervelkolom, links en rechts. Hij ondersteunt de WK aan de achterzijde.
Op het moment dat we ons onzeker voelen, en de bovengenoemde zaken niet in orde zijn, wordt onze VVV modus actief. Dit zorgt ervoor dat we constant onder spanning staan, en we willen of vechten, of vluchten of we bevriezen. En omdat onze WK aan de voorkant zwak is, kan zij dus makkelijk naar voren worden gebogen. De spanning aan de achterkant is te groot, en de kracht aan de voorkant te zwak.
Door het naar voren buigen van de WK wordt onze borstkast gecomprimeerd. En daar bevindt zich ons hart, dat steeds minder bewegingsvrijheid heeft. Het hart hoort bij het element vuur en staat o.a. voor onze levensvreugde, maar ook voor het durven om jezelf te laten zien. Je maakt je steeds kleiner. En hiermee komt niet alleen onze authenticiteit in het gedrang, maar ook de oprechtheid. Uiterlijk gedrag komt niet overeen met het gevoel van binnen.
In het hart woont onze Shen, onze geest. Daardoor dat het hart geen bewegingsruimte meer heeft, lijdt ook onze Shen. De vreugde verdwijnt, verdriet en depressie liggen op de loer, maar ook de slachtofferrol. En als Shen verdwijnt, verdwijnt het leven. In de 5 elementen: Water dooft het vuur.
Het ouder worden
We zien vaak oudere mensen, die steeds meer vooroverbuigen. Onze nieren bevatten ons Jing, onze levensenergie. Iedereen wordt geboren met een bepaalde voorraad aan Jing. Jing kun je tijdens je leven voeden door goed te eten en te dringen, voldoende te bewegen en voldoende te slapen en, natuurlijk, stress zoveel mogelijk te vermijden. Jing voedt onze botten en onze hersenen. Als we ouder worden gaan we van nature minder eten en drinken en bewegen. Waarom buigt de ene dan wel en de andere niet? Ik denk dat ook eerdergenoemde zaken hierbij een rol spelen, en de vraag: hoe rechtop ging je door het leven of waar ging je onder gebukt?
Herken je deze zaken bij jezelf of heb je veel last van de bovenrug? Dan is de Yoga oefening Kat/Koe een hele mooie oefening. Deze brengt de WK in beweging. Als je een holle rug maakt, strek je je voorkant en daarmee ook je niermeridiaan en de Ren Mai (moeder van het Yin, rust). Tevens maak je ruimte in je borstkast, daar waar het hart, onze Shen, woont.
Als je je rug bol maakt, strek je je blaasmeridiaan, en de Du Mai (vader van het Yang, actie). De blaasmeridiaan is er uiteindelijk verantwoordelijk voor om het systeem weer in beweging te krijgen. In de Qi Gong doen we deze staand, en heet de oefening “The Wave”. Je wordt flexibel als Bamboo.
Dan toch nog even de vraag: Wat kan Shiatsu hierbij betekenen? Het kan je ondersteunen in je proces en helpen om je water- en vuurelement weer in balans te krijgen, en om ruimte te maken in je lichaam. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, het is een proces, maar wel de moeite waard om de weg te gaan.
Ik sluit af met de woorden van Ramses Shaffy: hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht!