Onze nieren

Winter, Water begin en einde

September 2024

Onze nieren

Binnenkort de 5e chronische volksziekte? Maar wat doen de nieren? Hoe kan ik ze gezond houden? Een uitleg volgens de Westerse en Oosterse geneeskunde.

Wat doen je nieren? (Westers Medisch Bron nieren.nl)

Nieren zijn belangrijke organen en hebben veel taken. Ze verwijderen afvalstoffen uit je bloed en zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Nieren dragen ook bij aan een goede bloeddruk, sterke botten, juiste zuurgraad van je bloed en een goede hoeveelheid rode bloedcellen.

De nieren zitten aan de rugzijde van je lichaam, achter de onderste ribben. Nierfilters in de nier maken het bloed schoon. Elke nier heeft ongeveer 1 miljoen nierfilters.

Dit is heel in het kort wat de nieren doen. Wil je meer info hierover ga dan naar nieren.nl. Daar vindt je een hele goede en duidelijke uitleg. Echt interessant om te lezen.

De Oosterse kijk op onze nieren

De functie zoals boven beschreven komt overeen met de Oosterse kijk op onze nieren. Alleen kijken zij niet alleen naar de fysieke functie maar ook naar de mentale en energetische werking van de nieren. Dat zit zo:

In de Oosterse geneeskunde horen de nieren bij het element water en het seizoen de winter. De richting van de energie is naar binnen en naar beneden, Alles komt tot rust, bevriest en komt weer tot leven., we slaan op en conserveren. Alles sterft en alles begint opnieuw. Leven en dood of de stille voorbereiding op het nieuwe begin. De nieren zijn de basis van alle transformatieprocessen in ons lichaam en daarmee de basis van ons bestaan. Onze linker nier is Yin en voedt onze organen. Onze rechter nier is Yang en verwarmt en activeert onze organen,

De nieren: 2 potjes waarin zich ons Jing, onze levensenergie, bevindt.

Het eerste potje ontstaat bij de conceptie, het bevat ons prenatale Jing, m.a.w. onze DNA, onze constitutie, doorgegeven door onze ouders. Dit potje is tijdens ons leven niet aan te vullen, en wordt tijdens ons leven langzaam verbruikt. Ons prenatale Jing is verantwoordelijk voor onze groei, voortplanting en ontwikkeling.

Het tweede potje bevat het postnatale Jing en dit Jing ontstaat op het moment dat wij onze eerste ademhaling doen. Dit potje wordt tijdens ons leven steeds aangevuld door middel van eten, drinken en beweging en rust. Dit potje kunnen wij dus wel degelijk beïnvloeden. Hoe beter je voor dit potje zorgt, hoe minder je van je eerste potje hoeft te snoepen. Dit houdt dus in, dat je langer gezond en fit blijft.

Emotie en de deugd van de nieren

De deugd (positieve emotie) die aan de nieren is gekoppeld is onze wilskracht. Hier is de valkuil echter dat op het moment dat we merken dat het niet meer gaat, we toch doorgaan, terwijl we eigenlijk even pas op de plaats zouden moeten maken. Ook daarmee put je uiteindelijk je nierenergie uit. Burn-out is hier een heel goed voorbeeld van. Het tweede potje raakt op en kan niet meer voldoende worden bijgevuld, dus haal je je reserves uit het eerste potje, en dat potje kun je niet meer bijvullen. De reden waarom mensen na een burn-out of andere zware ziekte, niet meer terugkomen op hun oude energieniveau.

De emotie die aan de nierenergie is gekoppeld is de angst. Angst die lang aanwezig is in ons lichaam put uiteindelijk onze nierenergie uit waardoor dus ook de nieren zelf niet meer goed worden gevoed en dus ook minder gaan functioneren.

Over welke angst hebben we het hier? Het is de angst die niet altijd direct gekoppeld is aan een voorval, bijv. angst voor de toekomst, angst om geen baan of woning te vinden, angst om de straat op te gaan.  Angst die altijd, vaak onbewust, aanwezig is. Dit veroorzaakt stress en je lichaam staat constant in de alarmstand, het water bevriest, we bewegen niet meer, fysiek emotioneel, geestelijk. Angst die, naar mijn mening, mede gevoed wordt door de huidige media en social media. De moed zakt ons letterlijk in de schoenen. We leggen onze lat veel te hoog. We verliezen ons vertrouwen en daarmee ook onze levensenergie.

Angst heeft echter ook een andere kant. Angst zorgt ervoor dat we voorzichtig zijn en geen onnodige risico’s nemen. Het help ons dus ook om te overleven.

Het klimaat dat bij het waterelement hoort is kou. De nieren zijn gevoelig voor kou en kou komt ons lichaam binnen via de voeten. Onze niermeridiaan begint onder onze voeten, cirkelt rond de enkels en gaat via de binnenkant van je benen omhoog, door je bekken en loopt vervolgens aan de voorkant van je lichaam omhoog en eindigt onder je sleutelbeenderen.

Dus wat kun je doen om je nieren te beschermen?

Wat de angst betreft: ga haar aan! Zoek hulp als dit nodig is. Maar vergeet niet: je bent niet je angst. Het is een emotie, het is niet wie je bent. Jij beslist of jij je leven door angst wilt laten leiden of niet.

Verder: zorg dat je voeten vooral in de herfst en winter warm zijn, en bescherm ook je enkels. De niermeridiaan cirkelt rond onze enkels. Dus geen sneakersokjes!! Het liefst kniekousen.

Hou ook je buik en rug warm. De nieren liggen aan de achterkant van je lichaam, dus een hemdje zou goed zijn. 

In China dragen vooral de ouderen een zgn. niergordel. Dit doen ze om de nieren te beschermen en om ze warm en gezond te houden. Leg eens je handen op je nieren en wrijf ze lekker warm of een heerlijk warm voetbad! Ze zullen je dankbaar zijn.

Houdt voldoende rust. Bijna een vloekwoord tegenwoordig, maar je hebt bij veel activiteit ook veel rust nodig, in TCG termen: Veel yang (actie) heeft veel Yin (rust) nodig.. Chinees spreekwoord zegt:

If you want te grow old, take a nap!

Het zintuig dat gekoppeld is aan de nieren zijn de oren waardoor alle ooraandoeningen gerelateerd worden aan de nierenergie. Denk hierbij aan bijv. tinitus. Vraag die je je hierbij kunt stellen: wat wil je niet horen, waar sluit je je voor af?

Voeding

Ook hier valt veel te halen. Ik adviseer het boek van Jutta Koehler: Ontbijt je fit. Hierin staan lekkere recepten voor ieder seizoen. Wat ik het beste vind is, dat er altijd bij staat welk orgaan gevoed wordt met welke ingrediënten, dus ook je nieren. Volgens mij kun je het bestellen via haar site of via Bol. Let wel: als er (ernstige) fysieke problemen zijn, ga dan altijd eerst bij je huisarts of specialist langs. Dit is slechts een advies ter ondersteuning en vervangt ook niet een dieetplan van je dieëtiste.

De nieren en ons korte termijn geheugen

Volgens de Oosterse geneeskunde heeft dit te maken met de nieren. De nieren voeden ons merg (botten) en onze hersenen. Als we minder goed gaan eten en bewegen, neemt de conditie van de nieren af, dus worden ook onze hersenen minder goed gevoed. Gevolg kan zijn vergeetachtigheid, met name van ons korte termijn geheugen. Ons lange termijn geheugen hangt samen met ons hart, hier liggen de mooie herinneringen opgeslagen. Vandaar dat we ons wel goed kunnen herinneren aan het verleden maar niet wat er bijv. pas geleden heeft plaatsgevonden. Bij ouderen, die zich in de winter van hun leven bevinden, een heel normaal proces.

Dus lang verhaal kort: zorg goed voor je nieren, ze zijn de basis van jouw bestaan.