Lever Qi stagnatie of

Lever bloed leegte

March 2021

Shiatsu en de menstruatie

De leverenergie is in de TCM nauw betrokken bij onze menstruatie.

Als de lever Qi stagneert dan is er PMS, pijn tijdens de menstruatie met klonterig bloed, gespannen borsten, geïrriteerdheid, hoofdpijn, koude handen en voeten. Ook kun je deze spanning voelen als een beklemmend gevoel op je borst of als een drukkend gevoel op je maag met pijn in de buik.

Bij een tekort aan lever bloed is er sprake van vermoeidheid, bleek gelaat, onregelmatige en pijnlijke menstruatie of het uitblijven hiervan. Een menstruatie kan alleen plaatsvinden, als er voldoende bloed aanwezig is.

Als we het in de TCM hebben over een te kort aan bloed, dan bedoelen we hiermee de kracht, de Qi (energie) van het bloed. Pas als er langdurig sprake is van een zwakke bloed Qi, is er sprake van bloedarmoede zoals wij dat in de Westerse medische wereld kennen.

Gezond en mooi

Als je gezond en langer mooi wilt blijven, zorg er dan voor dat je voldoende bloed hebt.

Waar komt het bloed vandaan?

Volgens de TCM ontstaat bloed uit onze voeding.

Wat kun je doen?
Minimaliseer voeding die scherp is zoals knoflook, uien, gegrild vlees, koffie groene thee etc. Waarom? Ze verhitten het lichaam, je gaat zweten en verlies hierdoor belangrijke vloeistoffen.

Regelmatige maaltijden zijn belangrijk: kippesoep, rundvleessoep, rode bieten, wortelen, donkergroene groenten, dadels, vijgen, aardbeien, in rode wijn gekookte gerechten, zwarte sesam, haver of quinoa.

TIP:

2 tot 3 keer per week thee van Chinese rode dadels. Deze bevatten veel ijzer. Ca. 20 dadels op 1 liter gekookt water.

Wat helpt:

Voldoende en regelmatige slaap, geen activiteiten waarbij het zweet je uitbreekt. (Bloed is een vloeistof, en bij overdadig zweten verlies je deze en je hebt al zo weinig, het maakt je dus nog vermoeider en slapper.)

Functie van het bloed

De belangrijkste functie van het bloed is het voeden van het lichaam. Het zorgt er voor dat weefsels niet uitdrogen. Het bloed is vooral belangrijk voor vrouwen omdat wij tijdens onze menstruatie bloed verliezen. Voldoende bloed zorgt voor een normale menstruatie, een gezonde zwangerschap en minder overgangsklachten.

Wat kun jezelf doen?

Masseren: je kunt het acupunctuurpunt maag 36 zelf masseren, elke dag 2 tot 3 keer voor ongeveer 5 minuten. Dit punt versterkt de milt en maagenergie zodat voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen.

Maag 36

Yoga oefeningen: de levermeridiaan loopt aan de binnenkant van je bovenbeen, daar waar meestal de stagnatie zit. Dus alle oefeningen waarbij je deze strekt zijn goed.