Voeding in TCG

June 2017

Qi (energie) is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde onze levensenergie, de kracht om gezond en fit te blijven.

Een belangrijke bron voor het ontstaan van Qi is voeding.

Hoeveel Qi door ons lichaam stroomt, kunnen we beïnvloeden door juiste voeding.

In tegenstelling tot de Westerse voedingsleer, die voornamelijk gericht is op kJ, eiwitten, vitamines en mineralen, kijkt de Chinese voedingsleer meer naar het (thermische) effect dat voedsel op ons lichaam heeft. Dus wat doet het met je, hoe voel je je na een maaltijd, moe of juist vol energie, warm of koud? De TCG deelt de voeding grofweg in in verkoelende en verwarmende producten. Je hebt beide nodig om optimaal te kunnen functioneren.

De milt die voedsel omzet in Qi heeft echter veel moeite met het verwerken van rauw en koud voedsel. Te veel koud voedsel dooft het vuur van de milt waardoor hij niet meer optimaal Qi uit voedsel kan halen. Hierdoor stroomt er dus op den duur steeds minder energie door ons lichaam. Als Qi en bloed niet meer voldoende aanwezig zijn, worden ons weefsel en onze organen niet meer optimaal gevoed en worden we moe en kunnen er ziektes ontstaan.

TIP

Verwarm je eten zoveel mogelijk. Doe bijv. warme tomaten over een koude salade. Of specerijen zoals rozemarijn, thijm etc.  Deze verwarmende kruiden helpen de milt bij zijn verteringsproces. Warme muntthee ipv ice tea in de zomer. Munt verfrist het lichaam maar door het warme water is het makkelijker verteerbaar en daar is ook de milt blij mee.