Vreugde v.s. verdriet

June 2020

VUUR: ons hart, het 4e chakra, Tovenaar, Charisma, Levendig, Bewust maar ook…. Alles vernietigend, verbrandend

Het gebied van het 4e chakra, ons hartchakra. “Hier hoort het element lucht bij, en heeft te maken met de adem en dus worden ook de longen beïnvloed door dit chakra. Onze bloedsomloop, ons middenrif en ons bovenste deel van de rug horen ook bij dit chakra. Je kunt fysieke klachten ervaren als dit chakra uit balans is. Je kunt pijn in de borstkas ervaren of longproblemen krijgen, maar ook allergieën of hyperventilatie. Huidklachten kunnen ook voorkomen. Ook kun je veel humeur schommelingen krijgen.”

Laten we dit chakra eens bekijken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Long en hart vanuit de TCG

In de TCG hoort lucht/adem/energie bij het element Metaal en het orgaan de longen. De bloedsomloop hoort bij het element Vuur en het orgaan het hart.

Energie zet bloed in beweging

Het hart en de longen ondersteunen elkaar; Onze longen ademen energie in, scheiden dit, en ademen dat wat niet zuiver is, weer uit. Deze beweging maakt, dat ons hart kan kloppen en het bloed door ons lichaam kan stromen.

Bloed en energie stromen altijd samen.

Dus als bloed stroomt, stroomt ook de energie. Zo kan het hart op haar beurt de longen helpen bij het verspreiden van de longenergie tussen huid en spieren. Deze energie is de beschermende energie. Als dit goed functioneert hebben we een goed beschermd, warm lichaam en een goede immuniteit.

Als de longenergie geblokkeerd is, dan kan het bloed niet optimaal circuleren. Er ontstaat een opstopping in de borstkas. Dit kan de oorzaak zijn van hartkloppingen en pijn in de borstkas. Er ontstaat een probleem met de bloedsomloop en dit kan een koude gevoel, koude handen en voeten en spontane transpiratie veroorzaken.

Longproblemen kunnen o.a. ontstaan als de hartenergie te sterk is, en de long “aanvalt”. De long moet zijn beschermende energie met behulp van het hart tussen onze huid en spieren verspreiden. Als de hartenergie te sterk is, raakt deze energie te veel verspreid, de ruimte tussen huid en spieren is “te open”. Hierdoor is ons lichaam niet meer goed beschermd en raakt ons immuunsysteem verzwakt. Dit betekent dat er ziekmakende factoren, zoals bijv. wind en hitte ons lichaam kunnen binnendringen. Allergieën komen vaak voort uit een verzwakt immuunsysteem.

Door de hitte kan er droogte ontstaan in het lichaam: droge hoest, dorst, nachtzweet, hese stem, kriebelende keel, maar ook een droge huid.

Ademhalingsproblemen ontstaan doordat de longenergie niet kan dalen. Gevolgen hiervan kunnen zijn astma, bronchitis, benauwdheid enz.

Geblokkeerde hart- of longenergie kunnen dus oorzaak zijn van pijn of stijve schouders. Het zit muurvast. Pijn is een stagnatie van energie en bloed.

Humeurschommelingen

“Als het hartchakra of het Vuur element in balans is, dan ben je levendig, charismatisch, vol vertrouwen en bewust. Je voelt je veilig en anderen voelen en ervaren dit ook bij jou. Je bent bewegelijk en zacht, een goede communicator.”

Als hart vuur te hard brandt, ontstaat er warmte, vuur kan je verbranden. Deze warmte kan leiden tot agitatie en prikkelbaarheid, omdat je geest niet tot rust komt. Je hart en je Shen (geest) raken verstoord en je ervaart problemen met het slapen en met je concentratie.

De emotie van vuur is vreugde, maar als deze uit balans raakt, dus losgeslagen is, kan het omslaan in teleurstelling omdat op een of ander moment het echte leven achterblijft bij je dromen. Je humeur schommelt tussen opgeblazen vrolijkheid en melancholie, tussen spraakzaam zijn en stil zijn, gezellig zijn en geïsoleerd zijn. Je vuurtje dooft, en daarmee ook je energie.

Verdriet of gebrek aan vreugde is een leegte van vuur, er is simpelweg te weinig vuur. Verdriet hoort bij het element metaal. Het verschil is, dat bij verdriet in het element metaal, iemand gesloten blijft, dus totaal niet reageert op de vrolijkheid van een ander. Bij verdriet in het element vuur, reageert iemand wel op de ander, maar vervalt daarna weer in zijn eigen verdriet.

Een kenmerk van een gelukkig hart is een vrolijk gezicht.

Toon Hermans

MENTAAL

"het hartchakra uit balans"

Op een andere level kan het zijn dat je het heel moeilijk vindt om mensen of situaties los te laten, terwijl je weet dat ze niet goed voor je zijn maar toch bang bent om ze kwijt te raken. Jaloezie komt ook vaak naar voren. Je kunt een persoon of situatie dus erg claimen en eraan vast houden. Ook kun je het moeilijk vinden om van jezelf of van anderen te houden. Je kunt je alleen voelen, zelfs wanneer je in gezelschap bent van anderen. In relaties kun bang zijn voor intimiteit of je laat jouw grenzen vaak overschrijden. Ook kan het voorkomen dat je moeite hebt met openstellen en daardoor makkelijker uit balans raakt. “

In de TCG zijn dit kenmerken van het metaal element dat uit balans is, Vuur verbrandt metaal. Het thema van de longen is “scheiden”, loslaten. Op mentaal niveau kun je problemen krijgen met je persoonlijke begrenzing: geen “nee” kunnen of durven zeggen. Je ervaart moeite met het loslaten, er is een neiging tot overcontrole en dwangmatigheid. Verdriet wordt niet geuit en goed weggestopt. En dit wederom kan je energie blokkeren, met alle fysieke, emotionele en mentale gevolgen van dien.

Gezond en flexibel metaal staat voor: acceptatie, wijsheid door ervaring, volwassen individualiteit, humor en luchtigheid, echt genieten van het leven, we komen niet vast te zitten. Oudere mensen die goed door hun herfst zijn gekomen, herken je aan deze kenmerken.

Zwak metaal: niet kunnen loslaten, gebrek aan eigenwaarde, permanent gevoel van isolatie of gemis, een terughoudendheid t.o.v. het leven maar ook het ONvermogen om te treuren.

ADEM en accepteer wat losgelaten moet worden, laat het gaan en ADEM opnieuw. En met deze inademing begint alles weer van voor af aan en zijn we weer terug bij ons begin: de adem.

(Bronnen: Debbie Bernasco en Beinfeld Korngold)